Valet i USA

Trumpväljare: Döda människor verkar ha röstat

2:00 min

I USA har det varit protester på flera håll i landet efter att det stod klart att Biden kommer att bli USA:s nästa president. I Pennsylvanias huvudstad Harrisburg samlades Trump-anhängare utanför delstatskongressen.

– Döda människor som på något mystiskt sätt verkar ha röstat, 130 000 Biden-röster som plötsligt bara dyker upp och valsedlar som smugglas till Kanada.

Tracy Quimby och Wendy Dominski har rest från delstaten New York för att protestera utanför Pennsylvanias delstatskongress i Harrisburg.

De lyfter fram flera obekräftade teorier och faktum är att flera av teorierna har motbevisats.

Bland annat de 130 000 rösterna som handlade om ett skrivfel på en lokal valmyndighet i Michigan. Misstaget rättades snabbt efteråt.

– De kom med väskor som den här, fulla med röstsedlar, säger Tracy Quimby.

Många av anklagelserna och konspirationsteorierna om valfusk får ett eget liv på sociala medier. En rörelse som går under namnet Stop the Steal mobiliserar nu folk i flera delstater. Vissa av demonstranterna anser att valet helt enkelt borde göras om.

Tracy Quimby och Wendy Dominski berättar att de inte tittade på Bidens segertal i helgen. När jag berättar om innehållet så är de skeptiska till att Biden ska kunna ena landet.

– Han har rätt i att vi alla är amerikaner oavsett partifärg, men då borde han också stå upp för att valet ska gå rätt till, säger Wendy Dominski.

Genom sin twitter, sin kampanjorganisation och sina republikanska bundsförvanter fortsätter presidenten att ge näring till konspirationsteorierna.

Runt 70 miljoner människor röstade på Donald Trump. Vissa av dem, precis som Tracy Quimby, känner sig bedragna.

– Jag har sagt till mina barn att deras röst räknas, så känns det varken för mig eller för dem i dag, säger hon.