Coronapandemin

100 personer vårdas på IVA för covid-19

1:50 min

Antalet personer som vårdas på intensivvårdsavdelningar för covid-19 blir allt fler. Det är nu runt 100 personer på IVA runt om i landet.

– Man måste ta den här utvecklingen på väldigt stort allvar. Det är lite svårt att veta hur det kommer att gå. För än så länge har vi inte alls den situationen vi hade i våras. Jag tror det finns goda förutsättningarna att undvika den situationen också. Men då gäller det att vi gör allt möjligt, alla i det svenska samhället, för att få ett hyfsat stopp på den här smittspridningen igen, säger statsepidemiolog Anders Tegnell till P1 Morgon.

Det vårdas nu drygt 100 personer med covid-19 på IVA runt om i landet, enligt de senaste preliminära siffrorna från svenskt intensivvårdsregister. Siffror som kan komma att uppdateras nu efter helgen.

Det är ungefär en femtedel som intensivvårdas nu, jämfört med när det var som värst i våras.

Sara Pettersson, är intensivvårdssjuksköterska på Södersjukhuset i Stockholm, och har jobbat i helgen.

– Det har varit ansträngt, men det har gått bra ändå. Vi ökade lite platser inför helgen och det behövdes. Men annars har det varit okej liksom, men ansträngt, säger hon i P1 Morgon.

Hon tycker det känns lite annorlunda nu, jämfört med i våras. Till exempel kollegor som sagt att de inte vill göra det här igen.

– Det handlar om allting med att jobba i full skyddsutrustning hela dagarna och inte veta hur länge man ska ha det så. Det är en väldigt påfrestande arbetsmiljö. Man är rädd för de som är runt omkring och så där.

Nu vädjar Sara Pettersson och hennes kollegor till alla att följa restriktionerna.

– Vi hoppas de följer Folkhälsomyndighetens råd och håller avstånd, säger hon i P1 Morgon.