Nobel i Rinkeby och Tensta

"Louise Glücks dikter är angelägna och tillgängliga för ungdomar"

2:38 min

Nobelpristagaren i litteratur brukar vanligtvis besöka eleverna i Rinkeby och Tensta i Stockholm, men i år har pristagaren Louise Glück tackat nej.

Det här mötet brukar vanligtvis betraktas som projektets stora höjdpunkt men Annelie Drewsen, projektledare för ”Nobel i Rinkeby och Tensta”, påpekar att det viktigaste mötet är det mellan ungdomarna och litteraturen.

– Det här stora mötet i december är ju väldigt roligt, men det viktigaste mötet är kanske det som sker när ungdomarna möter litteraturen och där har vi jobbat med precis som vanligt. Louise Glücks dikter är angelägna och tillgängliga för ungdomar. Det finns mycket av de existentiella frågorna om livet, om döden, familjen och vardagen som de lever mitt i, säger Annelie Drewsen.

Under hösten har eleverna i årskurs nio på Enbacksskolan i Tensta, Stockholm, bekantat sig med Nobelpriset och årets litteraturpristagare Louise Glücks dikter. Det här har dom gjort tillsammans med eleverna på Kvarnbyskolan i Rinkeby och andra barn på Rinkeby bibliotek.

– Innan vi visste vem nobelpristagaren var så läste vi om gamla nobelpristagaren och deras texter. Sedan när vi väl fick veta vem nobelpristagaren var, alltså Louise Glück, så började vi läsa lite av hennes texter, säger Esra Gomaa som går i årskurs nio på Enbacksskolan i Tensta.

– Jag tyckte väldigt mycket om ”Avtagande vind” för att den handlade om skapelsen och det var en gudomlig röst som berättade. Det handlade mycket om att vi människor var giriga och bara ville ha mer. Vi ville ha saker som vi inte kunde få, säger Esra Gomaa.

Som en del i projektet om Nobelpriset har eleverna på Enbacksskolan läst, tolkat och analyserat Louise Glücks dikter ”Förlorad kärlek” och ”Avtagande vind”. Det här arbetet kommer att sammanställas med porträtt de gjort av Alfred Nobel och skickas till Glück senare under året.

Salma Abdir Kadir, som också går i nian på Enbacksskolan, säger att Glücks dikter verkligen har berört henne.

– Jag tyckte väldigt bra om dem. Det var särskilt en dikt. Jag kommer inte ihåg vad den heter, men den handlade om att hennes mamma drogs ner till jorden på grund av att hennes lillasyster hade dött. Det är väldigt många människor som tänker att om en person som man älskar väldigt mycket dör, så tror man att man inte får vara glad och leva vidare. Ja, den berörde en väldigt mycket, säger Salma Abdir Kadir.