Ex-presidenten

Evo Morales tillbaka i Bolivia

1:52 min

Ex-presidenten Evo Morales vandrade i dag genom en gränsövergång från Argentina, där han levt i exil, in i Bolivia. Detta, dagen efter att hans partikamrat Luis Arce tog över som landets nye president.

De bolivianska ursprungsfolkens ledare Evo Morales satte slut idag på sin exil i Argentina, nästa ett år efter att han flytt landet sedan han störtades i fjol.

Tiotusentals anhängare mötte honom vid gränsen med jubel, dans och sång. En av dem var oljearbetaren Juan Diaz.

– Nu är vår ledare tilbaka, vi håller på att ge motståndarna en läxa i demokrati, säger Juan Diaz till en lokal radiokanal.

Igår svor den nye presidenten, socialisten Luis Arce, presidenteden. Han tillhör MAS, det parti som Evo Morales leder och som fick 55 procent av rösterna i valet i oktober.

Valresultatet har ifrågasatts av ledarna i den östra provinsen Santa Cruz, som historiskt har varit ett fäste för högern i Bolivia. Trots en delvis misslyckad tvådagarsstrejk i provinsen, så har den demokratiska processen i landet fortsatt under fredliga former.

Störst uppmärksamhet efter ceremonin fick den nye vicepresidenten David Choquehuancas tal, som bland annat sa att makten framöver kommer att cirkulera, att ingen ska få föreviga sig vid makten.

Många har tolkat dessa ord som en tydlig pik mot ex-presidenten Evo Morales, som ju kandiderade till en fjärde mandatperiod i fjol trots att konstitutionen inte tillåter det.

Morales försök ledde till den revolt som avsatte honom i november förra året.

Evo Morales är lika älskad som hatad i Bolivia. Landets nya ledare har känt sig tvingade att lova att ex-presidenten inte kommer att vara med och bestämma över regeringens politik.

Men Morales ledarskap i MAS-partiet är ohotat, och trots att han har förlorat stöd bland ursprungsbefolkningen, som är en majoritet i Bolivia, så verkar ändå det stöd han har kvar vara tillräckligt stort för att han ska fortsätta spela en viktig roll i inrikespolitiken.

Frågan är vad som kommer att hända med de rättsprocesser som pågår, där han anklagas för bland annat valfusk och pedofili. Han nekar till anklagelserna och sagt att han kommer att försvara sig på plats.

Evo Morales kommer nu att resa genom Bolivia och på onsdag nå provinsen Chapare, i Cochabamba, som är han politiska bas och den plats han flydde ifrån, ombord på  ett plan till Mexiko för exakt år sen.