Ses som hjältar

Åtal mot tidigare gerillamedlemmar upprör i Kosovo

2:08 min

Kosovos förre president, och flera andra högt uppsatta inom UCK-gerillan som stred för Kosovos självständighet på 90-talet, ställs nu inför rätta i Haag bland annat för krigsbrott.

Men i hemlandet Kosovo anser många att anklagelserna är grundlösa – där betraktas UCK-gerillan som hjältar.

– Som medborgare i Kosovo så skäms jag över det här åtalet, UCK-gerillan var inte förövarna, det var inte de som begick brott under kriget, säger 31-årige Besmir Kokollari i Kosovos huvudstad Pristina.

– Utan deras uppoffringar skulle vi inte kunna åtnjuta den här frihet vi har i dag, säger han.

Vi står intill en staty av en stupad UCK-krigare, och en bit bort erbjuder en gatuförsäljare munskydd med UCK-gerillans emblem på.

Här i Kosovo ses UCK-gerillan av de allra flesta som frihetshjältar, vars väpnade uppror under kriget ledde till att Kosovo så småningom vann sin självständighet från Serbien.

Efter Kosovokriget som tog slut 1999 gick flera av UCK-gerillans befälhavare in i politiken, däribland Hashim Thaci som varit både premiärminister och fram tills nyligen, president. Men sedan 2015 utreder en tribunal i Haag brott begångna under Kosovokriget, och i förra veckan väcktes åtal mot flera högt uppsatta kosovoalbanska politiker.

Förutom Hashim Thaci handlar det exempelvis om Jakup Krascniki och Kadri Veseli, både tidigare talmän i parlamentet, och dessförinnan högt uppsatta inom UCK-gerillan. De är alla åtalade för krigsbrott och brott mot mänskligheten, det handlar bland annat om tortyr och mord av serber, romer, och oliktänkande kosovoalbaner.

Hashim Thaci och Jakup Krascniki gjorde sina första framträdanden i Haag igår, där de båda nekade till alla anklagelser.