Valet i Myanmar

Toppfavoriten vann – coronarestriktioner trotsades

1:59 min

I Myanmar har det styrande partiet NLD, som leds av Nobels fredspristagare Aung San Suu Kyi, vunnit helgens parlamentsval stort. Valet har setts som en folkomröstning för hur populär den demokratiskt valda regeringen är i landet trots det dåliga rykte landets militär och Aung San Suu Kyi har i omvärlden efter anklagelserna om folkmord på den muslimska minoritetsgruppen Rohingyer.

Supportrar till det regerande partiet NLD firar valvinsten på gatan utanför partiets högkvarter i Rangoon. Trots hårda restriktioner samlades tusentals människor för att fira vinsten i valet och att det har kunnat genomföras mitt under coronapandemin.

– Covid-19 är dåligt, men vi var rädda för att det kan komma något som är mycket värre än covid om vi inte gick och röstade, säger Chan Lone till lokala MRTV4.

Innan valet var man oroliga för att den pågående pandemin skulle skrämma människor från att gå och rösta. Nu verkar det nästan tvärt om. På flera håll rapporteras det om minst lika stort valdeltagande som vid det första demokratiska valet för fem år sedan.

En av dem som röstade på Aung San Suu Kyi och NLD var Aye Nyun som är läkare i Rangoon. Hon säger att det är viktigt att NLD vinner valet stort så att partiet kan försöka ändra landets konstitution som ger militären mycket stor makt i landet.

Aung San Suu Kyi och hennes NLD får nu egen majoritet i parlamentet. Men det innebär inte att hon kan styra landet helt på egen hand. Militären har enligt landets konstitution en fjärdedel av alla platser i parlamentet och kan lätt sätta stopp för förändringar i landet.

En stor del av NLDs framgång bygger på Aung San Suu Kyi popularitet. Hennes och partiets styre av landet de senaste fem åren kan i bästa fall beskrivas som godkänt. Ekonomin har inte tagit den fart som partiet utlovade. Det verkar inte heller finns något slut på de väpnade strider med etniska minoriteter om ökat självstyre som pågått i decennier. Trots det har Aung San Suu Kyis näst intill ikoniska status i hemlandet fört henne och NLD till ytterligare fem år vid makten.

Det var långt ifrån alla som fick delta i valet. Över två miljoner människor har uteslutits från att rösta i valet, bland annat 300 000 rohingyer som har blivit av med sitt medborgarskap och därför inte får rösta.