Nagorno-Karabach

Vapenvila mellan Armenien och Azerbaijdzjan

1:50 min

Efter sex veckors hårda strider om utbrytarregionen Nagorno-Karabach kom Armeniens och Azerbaijdzjans ledare sent i går kväll överens om en vapenvila - framförhandlad med rysk hjälp.

Rysslands president Vladimir Putin meddelade att ryska fredsbevarande styrkor omedelbart ska skickas till området.
Beskedet möttes av våldsamma protester i Armenien - där demonstranter stormade landets regeringsbyggnad.

Kaotiska scener i Jerevan i natt när ursinniga människor slog in dörrarna och tog sig in i regeringsbyggnaden. Enligt nyhetsbyrån Reuters, som publicerad bilderna, gjorde polisen lite för att stoppa dem.

Den vapenvila som trädde i kraft vid midnatt ses av de protesterande som en kapitulation från armenisk sida.

I natt framträdde också Rysslands president Vladimir Putin och meddelade förutsättningarna för vapenvilan och sa att ryska fredsbevarande styrkor ska garantera att överenskommelsen hålls. En stor diplomatisk seger för Ryssland som genom det här vill visa att man fortfarande är den utomstående makt som har mest att säga till om i området.

Vapenvilan kommer efter att Azerbajdzjans president Ilham Alijev i helgen förkunnade att landets militär intagit den strategiskt viktiga staden Sjusja, som togs över av den armeniska sidan under det förra kriget på 90-talet.

Enligt uppgörelsen ska Azerbajdzjan nu behålla kontrollen över staden samt över andra områden som man de senaste veckorna krigat till sig - områden som hamnade under armenisk kontroll i det förra kriget. De tiotusentals människor som flytt Nagorno-Karabach sedan striderna bröt ut i slutet av september ska få återvända hem. (Men frågan är hur det blir med det nu när Azerbajdzjan tagit över.)

Nagorno-Karabach ligger på Azerbajdjzans territorium men bebos till största del av armenier som hävdar sin historiska rätt till området. I samband med Sovjetunionens fall utropade de sitt självstyre.

Armeniens premiärminister Nikol Pasjinjan skrev i ett uttalande i natt att han inte ser på uppgörelsen som ett nederlag och att beslutet fattats efter en djupgående analys av det militära läget. Nagorno-Karabchs ledare sa att man gör det här för att undvika en förlust av hela Nagorno-Karabach.