Expedition på Arktis

Första fisken upptäckt vid Nordpolen

1:58 min

För första gången har torsk och bläckfisk upptäckts på djupt vatten i centrala Arktis. Kunskap som kan bli avgörande för skydd av orörda ekosystem när isen försvinner. Hör mer i P1-dokumentären Arktisexpeditionen.

Det var i slutet av oktober 2019 i det arktiska vintermörkret, långt ute på isen, som den svenska forskaren Pauline Snoeijs Leijonmalm blev först i världen med att fånga fisk vid Nordpolen.

 – Åh herre gud, ropar Pauline Snoeijs Leijonmalm, professor i marinekologi vid Stockholms universitet, i vild glädje.

Det blixtrar till i fiskens fjäll av forskarnas pannlampor ute i det arktiska vintermörkret.

– Det här är otroligt, fortsätter hon.

Det är en torsk på ett kilo, som kommer från 375 meter djup, 50 mil från Nordpolen.

– Det är omöjligt, så långt norrut. Ingen har någonsin fångat en fisk här, säger Pauline Snoeijs Leijonmalm.

Hon har förberett sig på det här ögonblicket i mer än fem års tid.

Pauline Snoeijs Leijonmalm har nämligen fått i uppdrag av EU att undersöka om det finns fisk och i så fall vad och hur mycket på djupt vatten i centrala Arktis. Ett område större än medelhavet.

Kunskapen om eventuella fiskbestånd här kan bli avgörande för om de arktiska ekosystemen behöver skyddas mer från kommersiellt fiske, nu när isen håller på att försvinna på grund av klimatförändringar.

Under den rekordstora expeditionen Mosaic som startade i september 2019 och pågick under ett års tid, fick Pauline Snoeijs Leijonmalm och hennes kollegor sammanlagt bara fyra fiskar.

Det var atlanttorsk och istorsk som nappade. Men forskarna fångade också ett femtiotal bläckfiskar på bild, med hjälp av en djuphavskamera.

Även ekolod användes under expeditionen som avslöjade att de fiskar som finns, håller till just på mellan 300 till 400 meters djup, där det också är någon grad varmare än närmare ytan.

Var torskarna och bläckfiskarna kommer ifrån och hur de lever i Arktis håller nu på att analyseras. Forskarna förbereder en vetenskaplig publikation av sina fynd, och väntar nu bland annat på analyser från maginnehåll och vattenprover som innehåller DNA från fisken i Arktis.

– Ska jag pussa fisken, frågar Pauline Snoeijs Leijonmalm sina kollegor ute på isen.

– Du lovade, får hon till svar.

Hör mer i P1-dokumentären Arktisexpeditionen eller i Vetenskapsradion På Djupet.