Välfärdsbrott

Kommuner vill ha stöd från SKR för att stoppa bidragsfusk

2:01 min

Flera kommuner i Sverige trappar nu upp kampen mot infiltration och välfärdsbrott riktat mot deras verksamheter. Södertälje kommun planerar att skärpa kontrollerna av alla anställda och flera kommuner tittar nu på liknande insatser.

Södertälje kommun tycker nu att Sveriges Kommuner och Regioner, SKR behöver bli bättre på att stödja kommuner i arbetet med bidragsfusk och infiltration.
Anna Flink är säkerhetschef i kommunen.

– Jag skulle önska att det tas ett helikopterperspektiv på SKR. Att de hjälper kommuner att förstå att vi behöver det här. Det är inte alla kommuner som ens förstått att man behöver det här. Många tror ju "oj vad jobbigt de har det i Södertälje". Det bekymrar mig lite. För det är inte bara i Södertälje. Jag vet att det inte bara är i Södertälje, säger hon.

Personer som felaktigt fått försörjningsstöd, bedrivit olaglig andrahandsuthyrning av allmännyttan och infiltrerar inom lokalpolitiken och socialtjänsten för att få makt och information. Det är några exempel som kommunerna Göteborg och Södertälje misstänks ha utsatts för.

Hur omfattade dessa typer av brott mot kommuner är nationellt, vill polisen inte svara på, de hänvisar till verksamhetssekretess.

Flera kommuner inrättar nu tjänster med fokus på att motverka välfärdsbrott, till exempel i Norrköping och Stockholm.

Och Göteborgs och Trelleborgs kommun har varit i kontakt med Södertälje, som planerar att inrätta skärpta kontroller av alla kommunanställda, genom bakgrundskontroller från brottsregistret.

Men säkerhetschef i Södertälje, Anna Flink tycker att Sveriges kommuner och regioner, SKR, tydligare behöver stödja kommunerna i arbetet.

– Om man inte är medveten om att det sker, då skulle jag önska att SKR hjälper kommuner att förstå hur det kan se ut.

Mattias Jansson är tillförordnad avdelningschef på Ekonomi och styrning på SKR. De har märkt att frågor från kommuner som rör välfärdsbott och infiltration ökat.

– Ja, både att våra enskilda medlemmar hört av sig mer men också att vi ser att vi behöver jobba med detta tillsammans. Vi har jobbat med det här under lång tid men vi behöver jobba mer med vårt medlemsstöd med de är frågorna. Vi har till exempel tagit fram en film som vi använder på olika sätt för att i olika möten med våra medlemmar som är precis det; en ögonöppnare, precis det som efterfrågas.