Corona

Corona-virus kan troligen spridas längre än två meter

1:42 min
  • Sen corona-viruset kom har vi fått lära oss att det är viktigt att hålla minst 1,5-meters avstånd till andra för att undvika smitta.
  • Men vissa forskare menar nu att viruset troligen kan spridas längre än två meter. 
  • "Vi har ju hela tiden varit tydliga med att det är en större risk inomhus än utomhus", säger Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten.

För att skydda sig från coronavirus är det viktigt att hålla avstånd till varandra. Och det avståndet måste kanske vara längre än vi tidigare har trott. Det visar ny forskning från utlandet.

Här i Sverige säger Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten att stängda rum med dålig ventilation är extra farliga, för där är luften still:

– Vi har ju hela tiden varit tydliga med att det är en större risk inomhus än utomhus. Sen är det ju också hur stor lokalen är så klart. Där påverkar också ventilationen. Ett litet trångt utrumme är ju sämre än en stor välventilerad lokal, säger Sara Byfors.

Vädra bort virus i luften

Förra veckan skrev den brittiska forskartidningen The Lancet att det finns allt fler bevis för att corona-viruset kan spridas längre än två meter i luften från en sjuk person.

Ett sätt att få bort coronavirus kan vara att öppna fönster och vädra, så att virus i luften blåser bort. Det rådet har flera utländska myndigheter.

Inte vara för många i samma rum

Men svenska Folkhälsomyndigheten säger att det finns ännu viktigare saker att tänka på:

– Och sen till exempel att vädra... Ja, det kan man göra. Vi ser ju helst att man inte ska vara... Man ska ju hålla avstånd och inte vara för många i rummet, säger Sara Byfors på Folkhälsomyndigheten.