”Utmaning att lösa”

Många saknas fortfarande efter Kosovokriget

2:02 min

Åtalet mot Kosovos förre president Hashim Thaci för krigsbrott har åter kastat ljus över det faktum att många brott som begicks under Kosovokriget i slutet av 90-talet förblir olösta.

Fortfarande är många människor försvunna, och det är ett öppet sår i det kosovanska samhället.

– Det är en av de svåraste utmaningarna vi har att lösa, inte bara för myndigheterna, utan för hela samhället, det säger Ibrahim Makolli som är medlem i den statliga kommissionen för försvunna personer i Kosovo.

Över 1 600 personer saknas fortfarande, och de anhöriga får inte ro innan de får veta vad som hänt, säger han.

– Familjerna till offren får inte ro innan de får veta vad som hänt deras nära och kära, säger Ibrahim Makolli.

Majoriteten av de 13 000 offren under Kosovokriget var kosovoalbaner, och serbiska styrkor gjorde sig skyldiga till grova övergrepp.

Men nu har flera höga kosovoalbanska politiker, med bakgrund i UCK-gerillan som stred mot serberna, åtalats, misstänka för krigsbrott och brott mot mänskligheten. I Kosovo har nyheten slagit ner som en bomb, här ser de flesta UCK-gerillan som hjältar.

Ibrahim Makolli utesluter inte att det finns vissa individer som begått dåliga handlingar säger han, men anklagelserna som nu förs fram i domstolen i Haag ser han som ett försök att jämställa de systematiska brott som begick av serbiska staten, med brott som enskilda individer på den kosovoalbanska sidan begick, säger han.

– Bara det att de anklagas för detta, är ett försök att jämställa de brott som begick systematisk av den serbiska staten med möjliga brott som begicks av en individ som var del av en organisation som stred för sin frihet.

Från serbiskt håll ser man såklart saken på ett annat sätt, å båda länder anklagar varandra för underlåtenhet att utreda krigsförbrytare.

Nyligen inleddes dock ett motvilligt samarbete mellan länderna för att hitta försvunna personer, efter tryck från internationellt håll.

– På sätt och vid är vi tvingade att samarbeta, säger Ibrahim Makolli. För vi behöver få reda på vad som hänt de här personerna.