Delstaterna i USA

New York Times: Inte några bevis för valfusk

1:44 min

I USA säger valansvariga i nästan varje delstat att det inte finns några bevis för omfattande fusk eller oegentligheter i samband med presidentvalet förra veckan. Det rapporterar tidningen New York Times, samtidigt som President Trump och hans administration fortsätter hävda att valet präglats av fusk i viktiga delstater.

Donald Trump har inte hållit en presskonferens sedan innan Joe Biden utropades till vinnare av valet, men kommer dagligen med anklagelser om valfusk på Twitter och fortsätter vägra erkänna sig besegrad. Och hans pressekreterare Kayleigh McCenany sa i TV-kanalen Fox News inatt att de 70 miljoner som röstade på Trump förtjänar rättvisa och att fuskanklagelserna får prövas i domstol.

Men både demokratiska och republikanska valansvariga i nästan alla delstater säger nu att det inte finns några bevis för valfusk eller felaktigheter som skulle kunna påverka valresultatet. Det visar en rundringning som tidningen New York Times har gjort. Ansvariga i alla delstater utom Texas, uttalade sig och ingen hade uppgifter om omfattande fusk.

Tvärtom säger flera till tidningen att de är nöjda med hur röstningen och rösträkningen gått till i deras delstat. Tex i Pennsylvania och Michigan – två av flera nyckelstater där Trumpkampanjen menar att fusk förekommit och där flera stämningsansökningar lämnats in.

Samtidigt fortsätter fler högt uppsatta republikaner uttala sitt stöd för presidentens anklagelser. Igår kväll, svensk tid, sa utrikesminister Mike Pompeo att endast lagliga röster ska räknas. Medan Joe Biden på en presskonferens strax efteråt sa att det är pinsamt att Donald Trump inte erkänner sig besegrad.