Musik

Christian Gabel remixar sin barndom

1:59 min

Christian Gabel är trummis i Bob Hund och skapar hyllad instrumentalmusik under namnet 1900. Nu är han aktuell med ny musik under eget namn.

På albumet "Mikrofilm" arbetar Christian Gabel med analoga syntar, men han har också grävt djupt i sitt eget arkiv och tar avstamp i sin egen barndom.

– Jag fick nån liten Casio leksakssynt när jag kanske var 7-8 år, därifrån växte intresset att hålla på med det. När jag blev lite äldre skaffade jag en porta,(en portabel inspelningsstudio reds. anm.) då kunde jag börja spela in trummaskinsspår, syntslingor och melodier. Jag kunde försöka göra lite låtar, säger Christian Gabel.

De gamla inspelningarna blev det inte så mycket av då, men när Christian Gabel ville göra ett nytt album med analoga syntar gick han igenom sitt arkiv av gamla demos och bestämde sig för att damma av de där kassetterna.

Han har samplat lite här, snott någon melodi där och på så sätt typ gjort remixer på sig själv.

– Man tar ett litet fragment och så bygger man ett helt nytt stycke musik kring det. Jag har försökt använda det respektfullt på det sättet att det skulle bli något som jag skulle ha gillat på den där tiden. Då lyssnade jag på syntpop, new romantic-band, soundtrack till tv-serier och filmer som var syntbaserade.

Trots att det snörpt till i hjärtat på Christian Gabel när han gått igenom sitt gamla arkiv så är "Mikrofilm" inte någon "det var bättre förr nostalgisk"-platta.

– Jag längtar inte tillbaks till någonting, jag har väldigt svårt att romantisera min egen barndom eller ungdom. Det är inte det som det här syftar till, det är att utforska känslor man får av associationer och associationsbanor och som formas får rätt tidigt.

Christian Gabels "Mikrofilm" släpps imorgon fredag, men det är inte enda skivan han släpper under eget namn i november. Den 27:e kommer också plattan "Koda", men den går mer åt ambient.

En längre intervju finns under artikeln.