Coronapandemin

Kraftig ökning av smitta på äldreboenden: "Ser väldigt illa ut"

1:46 min

Antalet covid-19-fall på äldreboenden ökar kraftigt. Det visar nya siffror från Socialstyrelsen som Ekot tagit del av. Antalet smittade på särskilda boenden var förra veckan uppe i 429, nästan dubbelt så mycket som i den föregående veckan.

– Det ser väldigt illa ut just nu med den ökning som sker, säger Irene Nilsson Carlsson, folkhälsoråd på Socialstyrelsen.

Antalet smittade på så kallade särskilda boenden har ökat från 235 smittade vecka 44 till 429 vecka 45. Vecka 16, den vecka under våren då flest konstaterade smittade rapporterades var det ungefär 800 fall.

Sedan dess har rutinerna skärpts och Irene Nilsson Carlsson menar att det är väldigt viktigt att personalen nu följer dem. Men hon är samtidigt oroad över att flera regioner inte hinner med testning.

– Det är viktigt att det går fort så att man snabbt hinner upptäcka och att man kan ha personal på plats. För det är viktigt att man har ordentligt med personal på plats och att man inte får för stor sjukfrånvaro för att man inte testar, säger hon.

Kurvan av antalet smittade på äldreboenden pekar uppåt och rapporteringen släpar efter, men Irene Nilsson Carlsson kan inte säga nu hur stor risken är att vi når upp till de höga siffrorna från i våras.

– Det vågar man inte sia om men jag hoppas ju att man får stopp på det här tidigare och att de åtgärder man vidtar för att minska spridningen i samhället hjälper till, säger hon.