Hungerstrejk

Saudisk kvinnorättsaktivist hungerstrejkar i fängelset

2:01 min

Den saudiska kvinnorättsaktivisten Loujain al-Hathloul, som fängslades efter att bland annat ha protesterat mot lagen som förbjöd kvinnor att köra bil, har inlett sin tredje vecka av hungerstrejk i fängelset.

Nu vädjar hennes lillasyster till omvärlden att agera under G20-mötet där Saudiarabien är ordförande.

Loujain al-Hathloul fick träffa sina föräldrar senast den 26 oktober, berättar Lina al-Hathloul. Då hade det gått flera månader sedan det senaste besöket.

– Då sa Loujain att hon kommer att börja hungerstrejka så fort de åker därifrån, för att kräva att få regelbundna samtal med familjen igen. Och sedan dess har vi inte hört någonting från henne, säger Lina al-Hathloul.

Loujain al-Hathloul sitter på ett högriskfängelse i Saudiarabiens huvudstad Riyadh. Nu är Lina är orolig, enligt föräldrarna var Loujain svagare än någonsin och grät ovanligt mycket under hela besöket.

– De har aldrig sett henne gråta så mycket. Hon är vanligtvis stark, min syster, men nu sa hon " Jag kan inte fortsätta såhär, i det här fängelset", säger hon.

Den nu 31-åriga Loujain al Hathloul blev omtalad när hon 2015 trotsade förbudet för kvinnor att köra bil i en video på sociala medier. Hon har också jobbat för avskaffandet av förmyndarskapslagen och ställt upp i lokalval.

Strax innan körförbudet hävdes 2018 greps Loujain och flera andra kvinnorättsaktivister. Ingen rättegång har hållits än, och för sina föräldrar har Loujain berättat om tortyr, sexuella trakasserier och dödshot i fängelset.

Lina hoppas att hennes systers situation blir en fråga under årets G20-möte den 21-22 november, där Saudiarabien står som ordförande.

Som programpunkt står bland annat "stärkande av kvinnors rättigheter och ekonomiska inflytande".

– Det här är ett viktigt tillfälle för Saudiarabien att visa sin bästa sida och skydda sitt rykte. De vill stoltsera med alla reformer som införts. Därför är det helt rätt läge att sätta press på Saudiarabien nu. Reformer sker eftersom aktivister som Loujain har arbetat för dem. Vad gör de för nytta om aktivisterna sitter inlåsta? säger Lina al-Hathloul.