konst

Nytt svenskt konstrekord – skulptur såld för 16 miljoner

1:59 min

Det slogs rekord vid en auktion på auktionsfirman Bukowskis i veckan. En skulptur av den svenska konstnärsduon Nathalie Djurberg och Hans Berg såldes för 16 miljoner, vilket gör det till det dyraste svenska samtida konstverket någonsin enligt auktionsfirman.

Utropspriset var satt betydligt lägre, 300 000 kronor.

Louise Wrede som är Bukowskis expert på samtida konst, tycker ändå att värderingen var rätt.

– När vi fick in skulpturen så har vi bedömt det och jämfört det med tidigare sålda verk, så vår bedömning är att vi ändå legat korrekt, säger Louise Wrede.

Verket ”Crocodile, egg, man” skapades 2012 och föreställer en man med röd sammetskostym och bredvid honom en krokodil i silikon som sitter på ett ägg och skapades av konstnärsduon Nathalie Djurberg och Hans Berg för projektet ”The Black Pot”.

Louise Wrede säger att verket är mycket representativt för duon och det var två personer som till slut bjöd, och till sist var det en amerikansk konstsamlare som tog hem verket. Samlaren är väl känd sedan tidigare av Bukowskis.

Varför just det här verket steg så mycket i pris är svårt att säga, men Louise Wrede pekar ändå på två möjliga förklaringar.

– De hade en utställning på Moderna museet för två år sedan, som kanske kan bidra till intresset. Sedan är det ju kanske så att det när det är tryggt att investera i konst när det är oroliga tider.

Det är svensk konsthistoria som skrivs menar Louise Wrede. För det är väldigt ovanligt för en svensk samtida konstnär att komma upp i de här summorna. Den som senast innehade rekordet är Lena Cronqvist vars målning Trolovningen såldes på auktion 2016 för 11 miljoner kronor. När det blir rekord igen får vi se, säger Louise Wrede:

– Det kanske blir fem år till nästa, om vi har sådana här femårsperioder, säger Louise Wrede