Svensk hiphop

Svensk hiphop-pionjär sanerar sig

5:23 min

Houman Sebghati är inne på sitt fjärde årtionde som artist. Nu är hiphop-pionjären aktuell med albumet "Skuldsaneringen", där han samarbetar med artister som Eric Gadd, Linda Pira och Adam Tensta.

– Det finns fler människor i kultureliten som förstår hiphop bättre än vad dagens ungdomar gör.

Houman Sebghati har varit med länge men många har kanske missat honom. I dag är han inne på sitt fjärde årtionde som hiphopartist och är utan tvekan en pionjär inom svensk hiphop. Nu är han aktuell med det nya albumet "skuldsaneringen" där han behandlar flera tunga ämnen som skam, skuld, psykisk ohälsa, missbruk och otrohet.

– Det är en sann berättelse. Kampen att få vara mig själv, fastän jag vet att jag gjort fel. 

"Skuldsaneringen" beskriver Houman som en inre resa. Ett sätt att bearbeta erfarenheter som påverkat hans liv. En barndom präglad av psykisk ohälsa. I låten otrohetsbalad vänder han sig direkt till sina döttrars mamma, som en del av ett erkännande om att han gjort fel.

– Vad har jag inte missbrukat? Jag har missbrukat galenskap. Kärlek. Förtroende. Tillit.  

Under sina fyra årtionden har Houman samarbetat med några av Sveriges största musiker. Han menar att hiphopen förändrats dramatiskt sen han själv blev en närvarande kraft i slutet av 90-talet.

– Dagens ungdomar har ingen kontakt med källan till hiphop-källan längre.

Fastän Houman släppt ett både sårbart och personligt musikalbum är han inte ensam om att göra självutlämnande musik, menar han själv.

– Det finns jättemånga artister som gör självutlämnande musik och jag hejar på de allihopa. Jag tycker de är jättemodiga.