Kina

Hongkongs regering försvarar uteslutning av oppositionen

1:58 min

Fyra folkvalda ledamöter uteslöts idag ur Hongkongs lagstiftande församling, efter ett beslut i Peking som lett till fler ledamöter säger upp sig i protest, och att Hongkong helt kommer att sakna prodemokratiska representanter. Hongkongs regering försvarar beslutet idag.

– Vi kan inte tillåta ledamöter som enligt lagen bedöms som okvalificerade, att fortsätta arbeta i den lagstiftande församlingen, sade Hongkongs ledare Carrie Lam idag, efter att fyra folkvalda prodemokratiska politiker tvingats att lämna sina platser i stadens lagstiftande råd.

De fyra oppositionsledamöterna uteslöts med retroaktiv verkan, från den 30 juni då Hongkongs nya säkerhetslag trädde i kraft. De är också förbjudna att delta i omval, med motiveringen att de ska ha brutit mot den nya säkerhetslagen som bland annat förbjuder aktiviteter för att skilja Hongkong från Kina och försök att undergräva regeringsmakten.

De kvarvarande femton prodemokratiska ledamöterna säger nu också upp sig i protest. Det gör att Hongkong från och med i morgon inte förväntas ha några oppositionspolitiker kvar på ledande platser.

Valet som skulle ha hållits i september har redan skjutits ett år framåt på grund av coronapandemin, och i och med dagens beslut ser det mörkt ut för demokratin i Hongkong, konstaterar oppositionspolitikern och tidigare lagrådsmedlemmen Lee Cheuk Yan.

– Det här är ett slag mot Hongkongs system. Folk i Hongkong kommer inte längre att tillåtas att rösta inom den närmaste framtiden och det ser mycket dystert ut i Hongkong.