Corona

Lungsjuka störst risk att dö i covid-19 på IVA

2:00 min

Personer med kronisk lungsjukdom är den grupp med underliggande sjukdomar som har störst risk att dö i covid-19 på intensivvårdsavdelningar i Sverige. Det visar en ännu inte publicerad studie.

Allra högst risk att dö har män i hög ålder. Men när det handlar om underliggande sjukdomar har alltså de med lungsjukdom störst risk att dö på IVA.

– Jag blev otroligt förvånad, för man har ju hört från andra studier att andra riskfaktorer var så otroligt viktiga, säger Michelle Chew, professor i intensivvård vid Linköpings universitets sjukhus, som är huvudförfattare till studien.

Det handlar den här gången alltså inte om de med högt blodtryck, hjärtkärlsjukdomar, fetma eller diabetes. Utan istället handlar det om personer med kronisk lungsjukdom, bland annat KOL, som har störst risk att dö i covid-19 när de har blivit så sjuka att de hamnar på intensivvårdsavdelning, IVA.

Studien beskriver situationen för de drygt 1 500 patienter som togs in de två första månaderna under pandemin, från 6 mars till 6 maj, på intensivvårdsavdelningar i Sverige.  Studien är ännu inte publicerad i någon vetenskaplig tidskrift och därmed inte heller granskad på vanligt sätt.

Av de tre personer som Vetenskapsradion har bett kommentera studien är professor i intensivvård vid Lunds universitet, Jonas Åkesson, en av dem. Han är också förvånad över resultatet, men konstaterar att även övriga personer som tillhör riskgrupper bör vara fortsatt försiktiga.

– Min bestämda uppfattning är fortfarande att människor med svårare former av kroniska sjukdomar ska vara försiktiga i coronatider, säger professor Jonas Åkesson.

För även om den här studien inte visat att övriga riskgrupper har lika hög risk att dö på IVA, så har den heller inte motbevisat den risken.

Statsepidemiolog Anders Tegnell är en av medförfattarna till studien, och kommenterar situationen för de med kronisk lungsjukdom.

– Framför allt är det ett tecken på att det är en viktig riskgrupp som vi behöver skydda så att de slipper hamna på IVA, säger Anders Tegnell.

Han ägnade bland annat semestern åt att hjälpa till med information till den här studien.