Migration

Frontex startar internutredning efter medieuppgifter

1:52 min

Efter medieuppgifter om att EU:s gränspolismyndighet Frontex ska ha kränkt människor på Medelhavet och stoppat dem från att kunna söka asyl säger Frontex att man ska förbättra sitt arbete för att skydda mänskliga rättigheter.
Det framgår av ett pressmeddelande efter ett efter ett extrainsatt styrelsemöte.

Frontex medger ännu inte några av de övergrepp, som EU-myndigheten har anklagats för, men rättstänkandet hos poliser och tjänstemän, som dagligen ingår i operationer ute på plats måste stärkas, så att de tillämpar gällande lagar.

Och övervakningen av vad som sker till havs ska förbättras. Det är beskedet efter Frontex extrainsatta styrelsemöte. Gällande ordning är uppenbarligen inte tillfredsställande.

EU:s gränspolismyndighet anklagas för att ha deltagit i att stoppa flyktingbåtar vid Greklands kust och tvingat tillbaka dem mot Turkiet. Den tyska tidningen Der Spiegel har videoklipp där en polisbåt drar upp svallvågor och skrämmer bort människor på en gummibåt.

Att stoppa någon, som är på grekiskt vatten, från att söka asyl är enligt internationell rätt olagligt.

Frontex siktar på att till sitt ordinarie styrelsemöte den 25 november ha klar sin pågående internutredning.

EU:s gränspolismyndighet har inte mandat att granska medlemsländernas polisinsatser. Om övergrepp faktiskt skett så gäller det att veta vem som ansvarade för operationen, om till exempel grekiska kustbevakningsfartyg arbetade på egen hand eller ingick i en Frontex-operation.

EU-kommissionen i Bryssel pressar på för att få klarlägganden. EU-kommissionär Ylva Johansson twittrar att detta är en bra första början, men att hon vill ha svar på sina frågor.