Brott & straff

Hundratal häktade i insats mot kriminella gäng

1:59 min

Polisen i Stockholm har identifierat åtta kriminella nätverk i regionen som man bedömer är mest våldsdrivande.
Sedan årsskiftet har polisen arbetat fokuserat mot dessa nätverk, och nu har man häktat ett hundratal personer som kan kopplas till nätverken.

I flera fall är det personer som man betecknar som ledare , säger Robert Karlsson, biträdande chef i polisregion Stockholm.

– Stockholm är inne i en kraftfullt operativ fas nu, där vi är väldigt offensiva mot dom grövsta kriminella som vi har i Stockholmsområdet, dom som driver våldet. Vi bestämde oss för att gå mot åtta nätverk i början på året, och just nu har vi ett hundratal häktade i de nätverken.

Det handlar bland annat om kriminella nätverk i Husby, Rinkeby, Vårby, Södertälje och Märsta.

– Via våra system har vi tagit fram de mest våldsdrivande nätverken, och de mest våldsdrivande individerna. Dom har vi gått mot, och det är dom vi ser att vi nu slår hål på, och att deras ledarfigurer och deras närmaste sitter hos oss, säger Robert Karlsson.

De senaste veckorna har det skett ett antal tillslag i Stockholmsområdet som kopplas till något av de här nätverken. I andra fall har det gått en tid sedan personerna häktades och det pågår nu en rättsprocess. Misstankarna handlar bland annat om synnerligen grova narkotikabrott, och mord.

- De sitter häktade för flera brott. Sen är det naturligtvis så att vi vill få dem dömda för den grövsta brottsligheten och när det gäller de här personerna så är det ju så att ju längre de sitter i fängelse ju lugnare blir det i Stockholm, säger Robert Karlsson.

Samtidigt har antalet skjutningar i Stockholm ökat under året, och polisens insatser med gripanden och beslag kan bidra till ökat våld under en tid, säger Robert Karlsson, biträdande regionchef i Region Stockholm.

– Någon ska betala för narkotikan som polisen tog, någon ska betala för vapnen. När vi tar ledare är det andra som aspirerar på att vara chefer i organisationerna, så det uppstår nya skulder och spänningar när polisen är så offensiv, och det är en del av förklaringen till att vi har mer skjutningar i Stockholm nu än tidigare.