Grå Vargarna växer sig starkare i Turkiet

5:41 min
  • I konflikten mellan Turkiet och Frankrike har Frankrike förbjudit den turkiska ultranationalistiska rörelsen, Grå Vargarna. En organisation som anklagas för en rad våldsdåd genom åren.
  • Men i Turkiet ökar just nu nationalisternas och ultranationalisternas inflytande.
  • Vår korrespondent har träffat en person med mycket god insyn i både det turkiska ultranationalistpartiet MHP, och dess samarbetsorgan - Grå Vargarna. (Personen som vill vara anonym berättar att nationalisterna fyller allt fler platser i det turkiska samhället- och är starkare än någonsin.)

– När medlemmar i Güleniströrelsen sparkades efter att ha anklagats för kuppförsöket 2016 fanns det gott om tomma positioner att fylla. Det styrande AK partiet kunde inte själva fylla alla tomma platser utan tog hjälp av ultranationalistiska MHP. I administrationen, parlamentet men också inom andra samhällsviktiga organ som polisen och militären tog ultranationalister platser. MHP har aldrig varit så starka inom byråkratin som de är nu.

– De är starkare än någonsin.

Det talas ibland om "deep state" eller staten inom staten. Uttryck som faktiskt från början kommer härifrån Turkiet, där underrättelsetjänst, generaler, rättssystemet och till och med maffian sägs ha varit inblandade i konspirationer för att upprätthålla nationalism och den turkiska statens intressen.
Det är en typ av nätverk som agerar i bakgrunden oberoende av det valda ledarskiktet med målet att få igenom sina egna agendor och mål.

Güleniströrelsen var en mäktig sådan grupp tidigare när de styrde banker, hade inflytelserika positioner inom militären, rättsväsendet, polisen, moskéer och skolor. Men efter kuppförsöket 2016 som Gülenrörelsen anklagas för har dess medlemmar förlorat sitt jobb eller kastats i fängelse. Den tidigare så mäktiga gruppen har förlorat i princip allt sitt inflytande.
Tunga befattningar som stått tomma i Gülenisternas frånvaro har fyllts av folk som sympatiserar med president Erdogans styrande AK-parti eller AK-partiets koalitionspartner, ultranationalistiska MHP. Och för nationalisterna har det här varit viktigt.

– Ja, om man tänker som en konspirationsteori så finns det hopp. Det är bra att ha människor som älskar och arbetar för sitt land på inflytelserika poster, men vi får samtidigt inte glömma AKP:s makt och att de fortfarande är de mest inflytelserika.

MHP, alltså nationalistpartiet är moderorganisation till Grå Vargarna, ibland beskrivs Grå Vargarna som dess ungdomsorganisation, ibland som en väpnad gren associerad till moderpartiet. Genom åren har gruppen anklagats för en mängd våldsdåd.

I slutet av 70 och början av 80 talet var de engagerade i dåtidens politiska våld i Turkiet där motståndarna var vänsterradikala aktivister och militanta.
Det skedde då en mängd sammandrabbningar och våldsdåd. Flera av dom beskrivs idag som rena massakrer.

Gruppen har ett fortsatt rätt tveksamt rykte i Turkiet, de är visserligen accepterade och välorganiserade men många associerar namnet Grå Vargarna med en råbarkad hårdhet. Organisationen finns också utomlands, som diasporagrupp som försöker påverka och infiltrera andra länders politik.

Också i Sverige har det funnits exempel på när medlemmar i Grå vargarna funnits på politiska nomineringslistor.

Mest omtalad är kanske händelsen när den tidigare ministern Mehmet Kaplan åt middag med företrädare för både Grå vargarna och den president Erdoğan närstående Milli Görüz-rörelsen.

Den sistnämnda verkar för att sprida muslimska värderingar i Europa och har b la debatterat för könsseparerad simundervisning, att tyska lärare ska bära slöja och är öppet emot det de kallar den västerländska livsstilen.
Kaplans middag med de radikala grupperna blev hans politiska undergång.

Men vår vän med insyn i Grå Vargarna och MHP säger att Grå Vargarna har förändrats, de har förfinats.

– Även om jag inte är särskilt förtjust i MHP ledaren Bahceli har han omorganiserat Grå Vargarna, han har gjort sig av med de mest våldsamma maffialiknande typerna och nu är i stället ledarna utexaminerade från universiteten, de har bra utbildningar och är inte längre de brutala maffiatyperna.

Men säger han, Grå vargarna är inte vad de har varit. På 1980 talet brann de för sin sak, de slogs för en åsikt nu handlar det istället mer om att enskilda personer ska göra karriär eller ta plats.

– Jag säger inte att alla gör det för personliga intressen, det finns säkert de med ärliga åsikter men de högt uppsatta har mer personliga intressen nu. Till exempel om en distriktsordförande drar ut i kriget tar nummer två över med mer personliga intressen.

När det kommer till Turkiets djupa konflikt med Frankrike just nu så anser han inte att konflikten är så allvarlig bland allmänheten- det är en politiskt konstruerad konflikt säger han, där politiker håller igång den för att spä på sin popularitet.

– Jag tror att det är mer politiskt. Jag tror inte att det egentligen berör allmänheten om du tar här i Turkiet tex så är folk mer engagerade i ekonomin och fattigdomen just nu. Det här är en politisk spänning men politiker som försöker plocka poäng på det.