Turkiet

Ökat inflytande från nationalister i Turkiet

2:00 min

Sedan Güleniströrelsen anklagades för kuppförsöket 2016 har många av deras medlemmar förlorat sina befattningar i samhället, istället har nationalister tagit många av deras platser.

Befattningarna har fyllts av anhängare till Erdoğans AK-parti men också av AK-partiets koalitionspartner - ultranationalistiska MHP.

Vår korrespondent har träffat en anhängare till ultranationalisterna med god insyn i både partiet och dess ökända ungdomsorganisation Grå vargarna. Mannen vill vara anonym eftersom frågan är känslig, men enligt honom har ultranationalisterna större inflytande än på mycket länge.

– Det styrande AK-partiet kunde inte själva fylla alla tomma platser när Güleniströrelsens medlemmar sparkades efter kuppförsöket. Istället tog de hjälp av ultranationalistiska MHP. I administrationen, parlamentet men också inom andra samhällsviktiga organ som polisen och militären tog ultranationalister platser. MHP har aldrig varit så starka inom byråkratin och staten som de är nu, säger han.

Ultranationalistiska MHP är visserligen ett stödparti till Erdoğans styrande AK-partiet- och Grå vargarna dess ungdomsorganisation, tidigare kallades de dess paramilitära gren, men det är ett på många sätt extremt nationalistiskt parti och ofta ifrågasatt och kritiserat. Dess raka motsats och fiende är det vänsterorienterade prokurdiska partiet.

Men ultranationalisterna har just nu mer medvind i Turkiet än sina politiska motståndare.

Efter Güleniströrelsens fall har MHP:s inflytande ökat, även utanför själva maktapparaten, som i rättsväsendet, militären och lokala politiska samlingar.

Medan oppositionella, journalister och intellektuella tystas och fängslas känner ultranationalisterna medvinden.