Löneavtal

Handelsbud väntas i dag

1:15 min

I striden om lönerna får fack och arbetsgivare inom handeln i dag ett bud från medlarna, erfar Ekot. Om förslaget inte accepteras blir det strejk i morgon.

Facket Handels har varslat om strejk för 5 000 medlemmar eftersom de inte tycker att arbetsgivarna i Svensk Handel erbjuder de handelsanställda samma löneökningar som industriparterna kommit överens om.

Det handlar framför allt om lönerna för lågavlönade. Den låglönesatsning som LO-facken kräver gemensamt i avtalsrörelsen för dem som tjänar under 26 100 kronor per månad blir mycket dyrare för arbetsgivare där många lågavlönade jobbar, som i handeln och i hotell- och restaurangbranschen till exempel, där facket också varslat om strejk.

Facken vill att låglönesatsningen ska räknas utöver det så kallade märket på 5,4 procent på 29 månader som industrin satte, medan arbetsgivarsidan vill att alla kostnadsökningar ska rymmas inom 5,4 procent.

Nu har alltså medlarna kommit så långt att de ser en möjlighet till lösning innan konflikten bryter ut i morgon förmiddag. I dag får parterna ett bud, eller en hemställan som det heter, och enligt uppgift till Ekot ska de också svara på förslaget under dagen. Det är inte känt vad budet innehåller.