Krigsbrott

Svårt att få folk att vittna i Kosovo

2:11 min

Kosovos förre president Hashim Thaci, och flera andra tidigare medlemmar i den kosovoalbanska UCK-gerillan, har åtalats för krigsbrott av en domstol i Haag. Men det är svårt att få folk att vittna.

I Kosovo har många tidigare medlemmar i UCK-gerillan i dag höga positioner i samhället, vilket gör att det är svårt att hitta folk som vill vittna.

– I flera utredningar mot höga befälhavare inom UCK-gerillan så har vittnen utsatts för påtryckningar, antagligen hotats också, och vid flera tillfällen har vittnen ändrat sin berättelse mellan utredningen och rättegången, det säger Bekim Blakaj på människorättsorganisationen Humanitarian Law Center, i Kosovos huvudstad Pristina.

Och säkerheten för vittnen är ett av skälen till att domstolen som nu åtalar Kosovos tidigare president Hashim Thaci och flera andra kosovoalbanska politiker inte finns i Kosovo. För domstolen lyder egentligen under kosovansk lag, men ansågs inte kunna utföra sitt arbete på ett tillfredställande sätt och placerades därför i Haag.

Här i Kosovo tycker många att domstolen är ensidig, eftersom den enbart utreder misstänka brott som den kosovoalbanska UCK-gerillan begick under Kosovokriget 1998-1999. Hashim Thaci, som avgick som president förra veckan, var faktiskt en av de som var med och satte upp domstolen 2015, men sedan dess har Thacis inställning till domstolen svängt.

I somras publicerade åklagare anklagelserna mot Thaci i ett tidigare skede i processen än vanligt, med motiveringen att Thaci försökt obstruera domstolens arbete.

Dessutom är två ledare för UCK-gerillans veteranorganisation nu misstänkta för att ha läckt domstolsdokument med namn på vittnen. En typ av hot som enligt Bekim Blakaj gör att många avstår att vittna.

Hashim Thaci står tillsammans med ytterligare tre personer åtalad för krigsbrott och brott mot mänskligheten genom bland annat mord tortyr och kidnappning. Samtliga nekar till alla anklagelserna.