Fredssamtal i Libyen överskuggas av mord på kvinnorrättskämpe

1:57 min

I Libyen har de rivaliserande regeringarna kommit överens om en tidsplan för nationella val. De senaste FN-ledda fredssamtalen ses som en stor framgång - men överskuggas av mordet tidigare i veckan på en framträdande kvinnorrättskämpe och advokat

Hanan al Barassi sköts ned av beväpnade män i hamnstaden Benghazi, mitt på ljusa dagen. Mordet har väckt skarpa reaktioner och fördömanden. al Barassi var nämligen en orädd kritiker av orättvisor.

Som kvinnorättskämpe och advokat hade hon dagen innan mordet kritiserat krigsherren Haftar och hans son. I en livesändning på sociala medier berättade hon att hon inte tänker låta sig tystas, att bara kulor och döden kan tysta henne, hon lovade också att avslöja flera överraskningar följande dag. Men då sköts hon till döds.

Det här är långtifrån det första mordet på en människorättsförsvarare i Libyen, listan kan göras lång.

Men ett hopp för det trasiga landet är ändå det man kallar den "permanenta vapenvilan" som hittills respekterats och de FN-ledda samtalen som går framåt.
Parterna är nu överens om en preliminär plan för att kunna hålla val inom 18 månader.

Liknande planer har visserligen tidigare grusats men att det ens pågår samtal och att de dessutom ger resultat är ändå anledning till en hoppfullhet som för bara någon månad skulle kallas naiv.

De politiska samtalen som förs i Tunisien hålls separat med militära samtal inne i Libyen.

Ärrade av inbördeskrig och ett säkerhetsvacuum som lett till anarkistiskt kaos är en av de viktigaste prioriteringarna ordning och säkerhet. Ett bakslag i den kampen var mordet på advokaten, där inte heller någon misstänkt gärningsman gripits eller pekats ut.

Men som FN:s Libyensändebud Stephanie Williams sa "vi kommer att stöta på motgångar, det finns folk som inte vill ha förändring- men en överväldigande majoritet av libyerna vill inget hellre än att vinna tillbaka sin suveränitet och återställa förtroendet och legitimiteten för landets institutioner".