Skärpta restriktioner

Liberalerna kräver krogstöd efter alkoholförbud

2:04 min

Efter beskedet om att krogar inte längre får sälja alkohol efter klockan 22 kräver nu Liberalerna att restaurangbranschen kompenseras.

Partiet kan tänka sig både direkta branschstöd eller till exempel nedsättning av arbetsgivaravgifter.

Liberalernas partiledare Nyamko Sabuni.

–  Vi kräver att regeringen presenterar en plan för hur man ska ersätta krogbranschen efter de här hårdare restriktionerna som i princip innebär näringsförbud. Det är inte ledarskap att vidta smittskyddsåtgärder som drabbar enskild bransch och sen inte presentera hur den ska ersättas. Vi riskerar att förlora många goda och välmående företag i konkurser, och därmed också öka arbetslösheten.

I går meddelade statsminister Stefan Löfven att det efter den 20 november inte längre blir tillåtet att sälja alkohol på landets restauranger efter klockan tio på kvällen, som ett led i arbetet med att minska spridningen av coronaviruset.

Bara timmar därefter, när partiledarna träffades för samtal om coronaläget, krävde Sverigedemokraterna stöd till restaurangnäringen. Partiledaren Jimmie Åkesson framhöll att det är viktigt att hjälpa krogbranschen nu, både för ekonomin och för att rädda arbetstillfällen.

Och nu slår alltså regeringens samarbetsparti Liberalerna in på samma linje.
Nyamko Sabuni igen.

– Vi har i dag olika typer av ersättningar. Det kan vara slopade arbetsgivaravgifter, det kan också vara annan typ av direktstöd till specifik bransch. Men det viktigaste är att regeringen håller en dialog med dem som berörs och tillsammans kommer på hur man ska ersätta för det intäktstapp som nu krogbranschen kommer få.

Enligt Nyamko Sabuni fick inte Liberalerna någon förhandsinformation om alkoholförbudet av regeringen. Partiet kommer nu att ta upp sitt krav på krogstöd i förhandlingarna mellan januaripartierna.

Finansminister Magdalena Andersson utesluter inte att det kan bli hjälp till restaurangnäringen, frågan ses just nu över inom regeringskansliet meddelade hon i samband med ett möte i riksdagens finansutskott.