Anti-diskrimineringslagar

EU vill stoppa diskriminering mot HBTQI-personer

1:59 min

EU-kommissionen försöker nu agera för att stoppa diskriminering mot HBTQI-personer. Det är många som inte vågar vara öppna, säger Kommissionens vice-ordförande Věra Jourová.

”Fler än hälften av alla HBTQI-personer i EU är sällan öppna med vilka de egentligen är”, sa Věra Jourová när hon idag presenterade EU:s första strategi för jämlikhet för homosexuella, bisexuella, trans-, queers och intersexpersoner.

Jourová pekade på en färsk undersökning som visar att 43 procent känner sig diskriminerade, fler än i en tidigare undersökning gjord för några år sedan.
Kommissionen ser också med oro på utveckling i vissa EU-länder.

På dagens presskonferens nämndes bland annat HBTQI-fria zoner i Polen och nya förslag i Ungern som kan stoppa adoption för samkönade par. Familjelagar är nationell kompetens men Jourová påpekade att alla lagar i EU-länderna måste respektera unionens grundläggande värderingar och mänskliga rättigheter.

Kommissionen ska nu granska hur anti-diskrimineringslagar används i alla EU-länder och man ska agera om det finns brister sa kommissionären.

I övrigt vill Kommissionen göra hat och hot riktat mot HBTQI-personer till brott på EU-nivå. Och man kommer lägga förslag om att HBTQI-personers föräldraskap ska erkännas i alla EU-länder.

Idag orsakar skillnader i nationell lagstiftning stora problem för HBTQI-personer med barn.

”Ditt barn slutar vara ditt barn när du korsar gränsen, det är oacceptabelt”, sa Jourová.

En som välkomnar denna första strategi är miljöpartisten och EU-parlamentarikern Alice Bah Kuhnke som jobbar med jämställdhetsfrågor i EU-parlamentet. Hon tycker dock att strategin saknar tänder.