USA val

Myndigheter enade: Presidentvalet det säkraste i historien

1:24 min

En federal myndighet som övervakar valsäkerheten i USA har kommit med en rapport om presidentvalet. Slutsatsen är att valet den 3 november var det säkraste som genomförts i USA.

Tio dagar efter presidentvalet i USA fortsätter president Trump att hävda att det har förekommit omfattande valfusk och att han är bestulen på valsegern. Nu blir han motsagd av den myndighet som övervakar säkerheten i det amerikanska valsystemet, den federala myndigheten för cybersäkerhet och infrastruktur CISA.

Det finns inga bevis för att några röster i presidentvalet har ändrats, gått förlorade eller på andra sätt äventyrats, skriver myndigheten i ett pressmeddelande. Valet var det säkraste i USAs historia.

Vi har det största förtroende för säkerheten och integriteten i vårt valsystem. Pressmeddelandet är undertecknat av ordföranden för den paraplyorganisation som samordnar alla delstaters valmyndigheter.

Uttalandet om valsäkerheten kom bara timmar efter att president Trump på twitter spridit nya påståenden om valfusk. Trump hävdar bland annat, utan att presentera bevis, att en tillverkare av vallokals-utrustning har raderat mer än två miljoner röster.

Samtidigt fortsätter Demokraternas Joe Biden att utse medarbetare till sin kommande administration och förbereda sig för att ta över presidentposten den 20e januari, oavsett om Trump erkänner sig besegrad eller inte.