Britta Byström skriver musik till litterär klassiker

6:48 min

Med inspiration från fåglarnas språk i Selma Lagerlöfs klassiker ”Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige” har Britta Byström skapat ett blåsarverk som ska framföras av Sveriges professionella blåsorkestrar och musikkårer under 2021.

”Vi orkar inte flyga längre, våra vingar är trötta...” När Nils Holgersson åter blir människa efter att ha varit förvandlad till pyssling får det den vemodiga följden att han inte längre förstår sina kamraters, vildgässens, språk. En gripande scen som passar blåsinstrumenten.

”Jag ser framför mig gåsflocken i ‘Nils Holgerssons underbara resa genom Sverige’, som gör nedslag på olika platser från söder till norr och ropar och sjunger på ett främmande språk”, säger Britta Byström i Klassisk förmiddag.

Det är med anledning av Kungliga musikaliska akademiens 250-årsjubileum och Musikens år 2021 som Britta Byström har fått uppdraget att skriva musik för blåsinstrument.

Verket specialskrivs för att kunna spelas av Försvarsmusiken (Arméns musikkår, Marinens musikkår, Livgardets Dragonmusikkår), Blåsarsymfonikerna i Stockholm, Göteborg Wind Orchestra, Gotlandsmusiken och Östgötamusiken.