Pressfrihet

Ungerska journalister pressas rapportera "rätt"

1:55 min

Ungern har länge kritiserats för bristande pressfrihet, vilket är ett av skälen till landets spända relation med EU. Nu avslöjar läckta inspelningar hur journalister på ungerska public service-medier pressas att rapportera i linje med regeringens åsikter.

– Ingen blir väl förvånad över att höra att det inte är oppositionen som åtnjuter vårt stöd, säger en högt uppsatt nyhetsredaktör till journalister på ungerska public service-bolaget MTVA.

– Alla måste räkna med att rapportera om framförallt migration och EU enligt ett lämpligt narrativ, säger han.

Inspelningen som journalister på MTVA läckt till mediebolaget Radio Free Europe visar hur journalister inom ungersk public service inför EU-valet 2019 pressades att rapportera i linje med det politiska budskap som fördes fram av ungerska regeringen.

– Den som inte är beredd att jobba under de här förutsättningarna är välkommen att lämna in sin avskedsansökan, hörs nyhetsredaktören säga i inspelningen.

Reaktionerna på avslöjandet har varit starka bland oppositionen. Parlamentsledamoten Ákos Hadházy skriver att "det här är vad vi alla vetat, men inte kunnat bevisa förrän nu".

Ungerska journalistförbundet har krävt konsekvenser för de inblandade i skandalen och att åtgärder vidtas så att offentligfinansierad media tillåts arbeta oberoende. MTVA självt har inte kommenterat händelsen.

Ungerska regeringen har länge kritiserats av EU och pressfrihetsorganisationer för att ha skaffat sig direkt och indirekt kontroll över majoriteten över landet medier, både privata och offentligfinansierade. På Reportrar utan gränsers pressfrihetsrankning sjönk Ungern i år 12 placeringar, till plats 89.