Huaweis överklagan

Svenska 5G-auktionen pausad: "För osäkert läge"

1:52 min

Den svenska 5G-auktionen är formellt pausad efter en överklagan från kinesiska Huawei, som till stor del har stängs ute som leverantör.

På fredagen meddelade Post- och telestyrelsen, PTS, att man överklagar till kammarrätten och hoppas kunna starta 5G-auktionen så snart som möjligt.

– Det är för att det är ett sådant rättsosäkert läge. Vi vill få lite ökad klarhet genom att låta kammarrätten besluta om förvaltningsrättens beslut, säger Kristian Viidas, chef för analysavdelningen på PTS.

Auktionen om vilka operatörer som ska få bygga ut det svenska 5G-nätet skulle precis sättas i tisdags, men då drog Post- och telestyrelsen i nödbromsen.

Anledningen var en överklagan från den kinesiska leverantören Huawei, som hade stängts ute från att leverera utrustning till de centrala delarna av nätet.

Medan överklagan prövas bestämde Förvaltningsrätten att förbudet mot de kinesiska bolagen Huawei och ZTE, tills vidare inte kan gälla.

Därför pausar nu PTS 5G-auktionen och överklagar. Förhoppningen är att auktionen om de svenska 5G-näten ska kunna genomföras och att aktörer som Huawei får vänta med överklagan till senare.

– Vi hoppas att det blir en snabb hantering och att vi kan komma igång inom några veckor, säger Staffan Åkesson på Telia.

Flera andra operatörer är kritiska mot hur PTS har hanterat förbudet mot Huawei och ZTE, som skedde på inrådan av Försvarsmakten och Säpo efter misstankar om säkerhetsrisker och möjliga bakdörrar.

Misstankarna har konsekvent tillbakavisats av Huawei.

De kritiska operatörerna menar att förbudet var både oväntat och svepande.

– Jag vill inte recensera vad operatörerna tycker men jag tycker inte det var svepande eller som en blixt från klar himmel, säger Kristian Viidas på PTS.