Coronapandemin

Testkapaciteten har slagit i taket i nästan hela landet

1:55 min

Nästan alla Sveriges regioner har nått eller är nära att nå sin nuvarande maxkapacitet för coronatester, visar Ekots kartläggning. Och läget är allvarligt, säger Simon Nilsson som är utvecklingschef i region Gävleborg.

– Vi har inte möjlighet att analysera den mängd prover som önskas. För oss har det fått olyckliga konsekvenser, vilket gör att vi kanske måste prioritera ännu hårdare nu i region Gävleborg, säger Simon Nilsson.

Samtidigt som smittspridningen fortsätter att öka i nästan hela landet blir det allt svårare på många håll att få testa sig.

Ekot har kontaktat samtliga 21 regioner, och alla utom en svarar att de har slagit i taket för sin testkapacitet, eller är nära att göra det. Sörmland är den region som svarar att man har kapacitet kvar, men säger att regionen ändå har svårt att testa alla man önskar på grund av problem med utlämning av testkit.

I flera regioner är annars problemet att laboratorierna som används inte kan analysera fler prover.

Oskar Ekelund är verksamhetschef för Klinisk mikrobiologi i Kronoberg och Blekinge, och han är oroad:

– Pressat läge, mycket nära. Jag tror att vi är nära både vår egen och en nationell maxkapacitet och jag är bekymrad över att det kommer gå ut över diagnoser och patientgrupper eftersom det är samma personal och instrument och utrustning som till stor del används för andra analyser.

Så det är ett oroande läge just nu, med andra ord?

– Det tycker jag.

Flera regioner säger att de vänt sig till de externa labb som är godkända för covid-19-diagnostik, men fått svaret att inte heller de kan erbjuda fler analyser i nuläget.

– Vi har samarbete med ett par stora nationella labb, och de har slagit i sitt maxtak och kan inte ta emot flera, fortsätter Oskar Ekelund från Kronoberg.

De senaste veckorna har testningen ökat kraftigt och både Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkare anser att provtagning och smittspårning är ett av de viktigaste verktygen för att hämma smittspridningen i samhället.

Flera regioner arbetar nu med att bygga ut sin testkapacitet, men vissa regioner planerar också för att begränsa vilka grupper som erbjuds provtagning.

– Det kan bli så att de som har symptom och som har en känd smitta i sin familj, de får inte testa sig därför att då får man räkna med att de har covid och så får de stanna hemma och isolera sig och följa förhållningsreglerna, det säger Gunilla Persson som är smittskyddsläkare i Västerbotten.