Alkohol

Nu utreds gårdsförsäljning av alkohol - igen

1:59 min

Gårdsförsäljning av alkohol ska utredas på nytt, det har regeringen beslutat efter överenskommelse med Liberalerna och Centerpartiet.

Centerpartiet har drivit frågan och den finns med i Januari-avtalet. En utredning tillsätts nu som ska ta fram förslag som tillåter att folk som besöker en gård med till exempel vinodling också ska kunna köpa med sej en flaska vin, säger centerpartisten Sofia Nilsson.

– När vi är ute och lyssnar på både vinproducenter och ölproducenter så är det ju många som efterfrågar just det, deras kunder som kommer som är nyfikna och som gärna vill köpa en öl eller en flaska vin med sej hem.

Gårdsförsäljning av alkohol har utretts två gånger tidigare för tio år sedan, och nu görs alltså en tredje utredning som ett resultat av Januari-avtalet.
Centerpartiet har drivit frågan och säger att det handlar om att skapa bättre möjligheter för dom över 800 lokala producenter som finns runt om i Sverige av vin och öl. Samtidigt är kravet att Systembolagets monopol ska finnas kvar.

Men enligt dom tidigare utredningarna kan det bli omöjligt att behålla monopolet om gårdsförsäljning införs.
Den nya utredaren ska därför på nytt göra en EU-rättslig analys.

Kritiker av gårdsförsäljning säger också att stora alkohol-företag kommer att utnyttja möjligheten och öppna försäljning. Enligt en granskning som IOGT-NTO gjort nyligen ligger det stora spritföretag bakom lobby-kampanjer och dessutom ligger lokala tillverkare av öl och vin i Sverige många gånger i städerna och inte på landsbygden.

Centerpartiet vill inte ha en uppluckring av Systembolagets monopol där stora spritföretag öppnar försäljning säger Sofia Nilsson, som sitter i socialutskottet:

– Det är något som utredningen får titta på och komma fram med förslag på hur vi ska kunna forma systemet så att det faktiskt handlar om gårdsförsäljning.

Erik Ridderstolpe
erik.ridderstolpe@sverigesradio.se