RECENSION TV

Marcimains serie om Helén-mordet

2:00 min

"Jakten på en mördare" är välgjord vardaglig spänning där regissören Mikael Marcimain hanterar verklighetens mordutredning med respekt.

Recension: Detta är en professionell bedömning. Omdömet som uttrycks är recensentens eget.

Titel: Jakten på en mördare
Regissör: Mikael Marcimain
Manus: Helene Lindholm och Lotta Erikson. Serien bygger på Tobias Barkmans reportagebok
Skådespelare: Anders Beckman, Lotten Roos, Håkan Bengtsson, Rasmus Troedsson, Christian Fex, Lars Schilken m.fl.
Genre: Drama, krim
Betyg: 4 av 5
Premiär: 15 november på Sveriges Television och på SVT Play

En bild som dyker upp när jag följer berättelsen om den långa, envisa utredningen är ett långkok, mustigt, jordigt, det doftar rotselleri, palsternacka och ångande buljong. 
"Jakten på en mördare" är som en omsorgsfullt tillagad höstsoppa. Det är en serie som får ta tid, där de cliffhangers som förekommer är så lågmälda att man nästan missar dom.
Jag gillar det här. Mikael Marcimain har gjort det igen, en TV-serie som sticker ut och den här gången för att den är så vardagligt rotad, så fri från konstlat publikfrieri.
Men Marcimain är inte ensam, miljöerna är så välfunna, manus så smidigt snickrat, skådespelarna av kött och blod och så hemma i landskapet.

Är det då vettigt att göra fiction av en tragisk verklighet, Helén-mordet fångade många och förfasade. Vad är sant och vad är hitte-på? Den diskussion lämnar jag. Som TV-serie, som konstverk är "Jakten på en mördare" ett bevis på att det finns gott om skickliga berättare, i alla roller - både bakom och framför kameran, i Sverige. Och Mikael Marcimain är en av våra största regissörer när det kommer till serier som speglar Sverige och den tid som nyss flytt.
Och historien är i mina ögon, respektfullt berättad.

Mikael Marcimain har tidigare regisserat bland annat "Lasermannen", "Upp till kamp" och "Graven" för TV.

Björn Jansson
bjorn.jansson@sverigesradio.se