Ekonomi

Stort frihandelsavtal klart mellan 15 länder

1:50 min

Ett av världens största frihandelsavtal, RCEP, har i dag skrivits under av 15 länder i Sydostasien och Stillahavsregionen. När avtalet träder i kraft kommer det innebära att en rad tullar och handelshinder mellan länderna i regionen försvinner och att Kina ökar sitt inflytande i regionen.

Handelsavtalet RCEP (Regional Comprehensive Economic Partnership) omfattar de tio medlemsländerna i den sydostasiatiska organisationen ASEAN plus Kina, Japan, Sydkorea, Australien och Nya Zeeland.

Det betyder att över 2,2 miljarder av världens befolkning berörs av avtalet och att det blir det största handelsavtalet vad gäller den sammanlagda ekonomin.

Uppgörelsen innebär att 90 procent av importtullarna kommer att försvinna och öppna upp för en i stort sett öppen marknad mellan länderna när det gäller varor och tjänster inom tjugo år. 

Avtalet omfattar också gemensamma handelsregler som inkluderar e-handel och områden där det i dag inte finns några avtal om upphovsrätt, patent, varumärken och vidare begrepp som omfattar sådant som kunskap, erfarenhet och goodwill.

Med avtalet stärker Kina sitt stora inflytande i regionen ännu mer. Vissa analytiker ser det nästan som en kupp och en enorm framgång för Kina som med avtalet effektivt stänger ute USA från ett större ekonomiskt inflytande i regionen de kommande åren.

Med det nya avtalet breddar Kina sina geopolitiska ambitioner och sitt inflytande över den här delen av världen, skriver en grupp experter på National University of Singapore Business School i en analys av det nya avtalet.

USA har under president Trumps tid i Vita huset dragit sig ur handelsavtalet Trans-Pacific Partnership, TPP, och det öppnar nu vägen för Kina att dominera stora delar av regionen.

De femton länder som undertecknat det omfattande handelsavtalet hoppas också att avtalet kommer att hjälpa ekonomierna att komma tillbaka efter pandemin. Avtalet träder i kraft när ländernas respektive regeringar har godkänts det vilket kan ta upp till två år.