Etiopien

Upptrappat krig mellan region och centralmakt

1:58 min

Regionen Tigray medger nu att den avfyrat raketer mot Eritreas huvudstad Asmara, vilket innebär ytterligare en upptrappning i kriget. Tigray befinner sig i krig med Etiopien sedan den 4 november och flyktingströmmarna i området tilltar alltmer.

Tigrays ledare Debretsion Gebremichael säger nu till nyhetsbyråer att hans styrkor i lördags avfyrade raketer mot den internationella flygplatsen i Asmara, huvudstad i grannlandet Eritrea.

Eritrea har inte kommenterat det och det är oklart om attacken ledde till några skador. Eftersom etiopiska styrkor utgår därifrån är det ett legitimt mål, sade han vidare.

Tigray har sedan tidigare avfyrat raketer mot två flygplatser söderut inne i federala Etiopien. På frågan om Etiopiens huvudstad Addis Abeba kan vara ett mål, svarade han att "vi har tillgång till långdistansmissiler".

Konflikten har nu eskalerat till en nivå som få hade kunnat ana för bara några veckor sedan. Och det är en konflikt med snabbt ombytta roller.

Tigray var i decennier den dominerande kraften i Etiopien, och Eritrea den stora ärkefienden. Nu tyder allt mer på att Eritrea och den federala regeringen i Addis samarbetar militärt mot i det närmaste totalisolerade Tigray som slåss med allt de har.

Etiopiska attacker på marken och från luften har lett till att över 20 000 har flytt över till Sudan, ofta under stora umbäranden.

Det kommer också uppgifter om att tigreaner nu identifieras och rensas bort från alla arbetsplatser i Etiopien, från privata företag till statstjänstemän på departement. Etiopier som vill flyga ut från Addis måste utöver pass visa upp lokalt ID som visar var de kommer ifrån.

Kriget hotar nu stabiliteten i hela regionen. Etiopien är en regional ekonomisk och militär stormakt, och det här kan dra in länder som Sudan, Somalia och Djibouti.