LRF vill ha bort beteskravet för kor

1:50 min

Lantbrukarnas Riksförbund vill ta bort lagen om att kor måste vara ute på sommaren. En lag som infördes på 1980-talet efter krav från bland andra författaren Astrid Lindgren. Enligt LRF:s ordförande Palle Borgström har de stora lösdriftshallarna gjort beteskravet passé.

Enligt LRF kan korna ha det väl så bra inomhus, som vid Ekots besök på Stallbergs Lantbruk utanför Vara där 475 lösdriftskor mjölkas i robotar. I den här delen av landet ska korna gå ute i tre månader under sommarhalvåret, enligt en lag som kom i en första version 1988, som en gåva till författaren Astrid Lindgren på hennes 80-årsdag.

Det har länge funnits de som velat ta bort lagen och nu i höst har även LRF:s förbundsstyrelse beslutat att verka för att gårdar som har en hög djurvälfärd ska kunna undantas från kravet och därmed få samma villkor om bönder i många andra länder. Men många är kritiska till LRF, bland andra Stefan Gunnarsson som är veterinär och forskare i djurhälsa på Sveriges Lantbruksuniversitet i Skara.

Enligt Stefan Gunnarsson visar forskning att utomhusbete ger färre klövsjukdomar och juverinflammationer samt mindre problem under kalvningar. LRF:s ordförande Palle Borgström vill se mer forskning.