Presidentvalet i USA-valet 2020

Ryssland avvaktar med att erkänna Biden som president

2:01 min

Snart två veckor efter presidentvalet i USA har Rysslands president Vladimir Putin fortfarande inte gratulerat Joe Biden till valsegern.
Enligt Kreml väntar man in det slutgiltiga valresultatet och i statskontrollerad rysk tv frossar man nu i avgående president Donald Trumps påståenden om valfusk.

– En och en halv miljon döda som röstat. Ett erkänt faktum. I Amerika, och naturligtvis har de döda röstat på Biden, säger programledaren Olga Skabejeva i den dagliga talkshowen 60 minuter.

Därefter följer en timme där programledarduon tillsammans med inbjudna experter dömer ut den amerikanska demokratin, anklagar amerikanska medier för censur - allt i linje med Donald Trumps egna utsagor men, i likhet med Trump, utan att presentera några trovärdiga bevis.

– Från Amerika har man länge undervisat oss men nu har läraren själv ställt till med skandal, säger programledaren Dmitrij Kiseljov i programmet Veckans nyheter.

Att anklaga väst för dubbelmoral och peka på brister i den västerländska demokratin har länge varit populärt bland ryska makthavare och i Kremltrogna medier. Ett sätt att säga till sina egna medborgare att den där demokratin som alla pratar sig så varm för i väst, kanske inte är så mycket värd, trots allt och om det man påstår är sant eller falskt spelar ingen större roll.

I torsdags skrev den amerikanska myndigheten för cybersäkerhet och infrastruktur i ett pressmeddelande att det saknas grund för påståenden om att valet skulle ha gått felaktigt till.

Många av världens ledare, däribland Sveriges statsminister, har gratulerat Joe Biden till segern i presidentvalet men från Moskva har det hittills varit tyst. För fyra år sedan var president Vladimir Putin däremot snabbt ute och gratulerade Donald Trump till segern. Den gången hade man stora förhoppningar om att Trump skulle innebära förbättrade relationer länderna emellan, en förhoppning som delvis kommit på skam.