Covid-19

Danska oppositionen vädrar blod efter minkskandalen

1:53 min

I Danmark växer kritiken mot den socialdemokratiska regeringen efter beskedet att alla minkar i landet ska avlivas. Regeringen anklagas både för att ha brutit lagen och för att ha agerat för snabbt

Den 4 november kom statsminister Mette Fredriksen med beskedet att alla minkar i Danmark uppemot 17 miljoner djur skulle avlivas. Detta för att förhindra spridningen av cluster 5, en muterad variant av cornaviruset som uppstått när viruset hoppat mellan mink och människa och som enligt regeringens uppgifter var mer motståndskraftigt mot ett framtida vaccin . Danmark skulle inte bli ett nytt Wuhan

Men ganska snart uppdagades att regeringen inte hade lagligt stöd att kräva att även djur i friska besättningar skulle avlivas och enligt vissa experter är sannolikheten stor att den omtalade mutationen redan dött ut. Senast ett fall upptäcktes var i september.

Den borgerliga oppositionen i Danmark vädrar nu blod. För första gången sedan valet i juni ifjol har Mette Frederiksens socialdemokratiska minoritetsregering visat sig riktigt sårbar. De borgerliga partierna kräver livsmedelsminister Mogens Jensens avgång och retoriken mot statsministern är också hård. På onsdag publiceras en rapport kring händelseförloppet och då har regeringens stödpartier sagt att de ska ta ställning till om de också ska kräva Mogens Jensens avgång.

Mette Frederiksen och hennes regering har hittills haft ett ganska brett stöd bland befolkningen för sin hantering av coronapandemin, ett stöd som nu riskerar att urholkas.

Samtidigt fortsätter, med några få undantag, massavlivningen av både smittade och friska minkar. Enligt danska medieuppgifter har hittills minst åtta miljoner djur avlivats.