Explosionsartad ökning av migranter till Kanarieöarna

8:34 min
  • Den senaste månaden har tusentals flyktingar och migranter kommit från Afrika i träbåtar till Kanarieöarna. Sammantaget i år handlar det om över 17 000 människor som stigit i land på Gran Canaria och några av de andra spanska öarna i Atlanten.
  • Spanska ministrar åker till Kanarieöarna för att se hur situationen ska kunna lösas. År 2006 var det också en stor migrantvåg, men annars överträffar det som händer nu allt som tidigare hänt i Kanarieöarnas historia, sade den mycket oroade regionpresidenten nyligen.
  • Hör reportage och samtal med vår migrationskorrespondent Alice Petrén, som har besökt Gran Canaria och träffat bland många andra också nyanlända.

Det var en mycket komplicerad färd hit över Atlanten. Du vet väl hur den går till? För oss tog den 11 dagar med mycket höga vågor, säger 26-årige Abdhu, som är från Senegal.

Ja, det handlar en lång distans över öppet hav i långa, smala träbåtar.
Abdhu kommer gående ihop med den något yngre Ibrahim och är på väg till en fotbollsplan.

Röda Korset och spanska myndigheter har tagit emot oss mycket bra, säger de i mun på varandra.

Flyktingar och migranter brukar vara lätta att få kontakt med, men här på Gran Canaria väjer migranterna och ser skrämda ut och polis och personal där migranterna bor säger hotfullt åt mig att försvinna.

Kustbevakningen för in de som räddas ur båtarna till fiskehamnen Arguineguín, där de får stanna upp många dygn innan de flyttas till nu under coronapandemin tomma hotell.

Lokalbefolkningen är upprörd över att de stör turismen och inlogeras på vad de som ser som lyxboenden, men myndigheterna har i övrigt bara en militäranläggning med 800 platser att tillgå medan tusentals människor kommer varje vecka.

Vi vill bara ha jobb, säger den äldre Abdhu. Ni vet hur villkoren är i Afrika, så vi vill bara stanna här och jobba. Han upprepar frasen som ett mantra, Vi vill bara jobba, vi vill bara jobba, vi vill bara jobba

Men Abdhus framtid är osäker. Och det är svårt att se någon vinnare i det som pågår.

Avvisning, utvisning och en returbiljett hem igen är en framträdande del i förslaget till ny migrationspolitik, som EU-länderna nu diskuterar.

EU:s migrationskommissionär Ylva Johansson och den spanske inrikesministern Fernando Grande-Marlaska kommer också till Gran Canaria. De vill visa stöd men också själva på plats se hur mottagandet sker och besöker bland annat en regional sambandscentral för poliser från både afrikanska länder och Spanien.

Nummer ett är att bryta ner smuggelnätverken, sade inrikesminister Marlaska.

Maffian riskerar människors liv, säger han här och pekar på att Spanien förra året halverade antalet båtar med migranter genom just polissamarbete med Marocko och andra i Västafrika.

Men det handlade om Medelhavssidan och inte Atlanten.

Den explosionsartade ökningen av nya migranter till Kanarieöarna fortsätter, trots att Atlanten är ett betydligt mer dödligt hav att korsa än Medelhavet. Den spanska poliskåren känner sig underbemannad och det spanska polisfackets ordförande Chema Garcia var också i Las Palmas och demonstrerade på gatan. 

Antalet poliser som ska hantera denna situation här är ohållbar, säger fackordförande för Spaniens poliser, men detta är ett politiskt problem som regeringen måste lösa.