Många som smittas med coronaviruset är mellan 20 och 29 år

3:04 min

Många som smittas med coronaviruset nu är unga mellan 20 och 29 år. Cathrine Frøsaker är 28 år och blev väldigt sjuk av covid-19. Hon uppmanar yngre personer att ta coronaviruset på allvar, och följa rekommendationer och regler.

– Nu känner jag att nu kommer det bara att eskalera om inte folk tar ansvar, säger Cathrine Frøsaker.

I flera delar av landet ökar coronasmittan mest bland personer som är mellan 20 och 29 år gamla. Och en undersökning visar att de flesta unga inte är rädda för att bli smittade av coronaviruset. Det kan vara en anledning till att många inte följer alla regler och rekommendationer. Företaget Ungdomsbarometern har gjort undersökningen. De har frågat 1000 personer som är mellan 15 och 24 år. Ulrik Hoffman är chef för Ungdomsbarometern. Många unga vill att det ska vara tydligare vad man får och inte får göra, säger han till Ekot.

– De vill ha det tydligare. Man är nog van många gånger, framför allt som yngre ung vuxen eller ungdom, att antingen får man göra någonting, eller så får man inte göra det. Den här glidande skalan kan vara problematisk, säger Ulrik Hoffman.

De flesta unga blir inte väldigt sjuka av coronaviruset. Men även unga kan bli svårt sjuka och behöva vård på sjukhus. Ett exempel är i regionen Västra Götaland. Där har ungefär 200 unga mellan 20 och 29 år vårdats på sjukhus, 20 har fått intensivvård och några få har dött.

Cathrine Frøsaker är 28 år. Hon blev sjuk i covid-19, i mars. Hon blev väldigt sjuk, med hög feber och smärtsam värk i kroppen. Hon har fortfarande en del symtom, trots att det var länge sedan hon blev sjuk. Hon kan till exempel inte känna smak och lukt. Cathrine Frøsaker vill att unga ska förstå att de också kan bli riktigt sjuka av coronaviruset, säger hon till P4 Göteborg.

– Jag har varit riktigt, riktigt dålig. Jag är bara 28 år, och det här gick inte så bra för mig.