Presidentval

Valseger ger hopp om ökad demokrati i Moldavien

1:25 min

Det står nu klart att reformkandidaten Maia Sandu vann gårdagens presidentval i Moldavien. Resultatet kallas en historisk möjlighet till en demokratisk vändning i Europas fattigaste land.

Det här är en seger för alla moldavier, sade Maia Sandu, republiken Moldaviens tillträdande president, i ett segertal till sina 2,5 miljonerna landsmän i dag, och fortsatte sen med att lova kompetenta myndigheter, högre levnadsstandard och säkerhet för etniska minoriteter.

Samtidigt strömmade gratulationer in från EU, och motvilligt även erkännanden från Ryssland och dess favoritkandidat, den sittande presidenten Igor Dodon.

Den 48-åriga ekonomen Maia Sandu blir det lilla landets första kvinnliga statschef, och ställs nu inför att försöka bekämpa oligarkväldet och korruptionen som för några år sedan höll på att lägga under sig hela det politiska systemet i Moldavien.

Författaren och journalisten Torgny Hinnemo välkomnar resultatet som en oväntad möjlighet för den gamla Sovjetrepubliken.

– Jag tycker det här är en väldigt god öppning för Moldova att komma ur ett politiskt träsk som man levt i i många år. Man hade en väldigt goda förutsättningar när man blev självständiga och nu har man en chans, man är tillbaka där man började på något sätt.

Sandu-väljaren Anna Susarenco, i huvudstaden Chisinau, är lättad efter vad hon beskriver som en smutsig valkampanj och hoppas nu på ett reformerat rättssystem och mindre splittring i samhället.

– Vi är glada eftersom vi har hopp, vi kan se att hon är en bra kandidat, hon visade det under den korta perioden som hon var premiärminister. Det finns mycket hopp och jag hoppas att det kommer att infrias på något sätt.

Men utmaningarna är stora, till exempel har Maia Sanus motståndare majoritet i parlamentet och ordinarie val är inte förrän om tre år.