Högst åtta personer får samlas

3:24 min

Läget med coronaviruset är allvarligt, och nu gör regeringen fler saker för att minska smittan. Högst åtta personer får samlas, från 24 november. Det är den hårdaste åtgärden som har införts mot coronaviruset i Sverige.

Statsminister Stefan Löfven säger att det är den hårdaste restriktionen som har införts i Sverige, i modern tid. Men det behövs verkligen nu, för att minska coronasmittan.

– Beslutet nu att begränsa sammankomster till åtta personer, det är en mycket tydlig och skarp signal till varje enskild människa i vårt land, och hela det svenska samhället, om vad som gäller framöver, säger Stefan Löfven.

I våras följde folk rekommendationerna mot coronaviruset bättre än nu. Då stannade många hemma, umgicks inte, och höll avstånd. Nu följer inte folk detta lika bra. Och smittan fortsätter att öka. Därför ändrar nu regeringen på fler saker.

Från den 24 november får bara åtta personer samlas. Det gäller på sånt som teaterföreställningar, demonstrationer, gudstjänster, konserter och idrottsevenemang. Många sådana evenemang är redan inställda, men nu kommer troligen de flesta ställas in helt. Sporter med professionella idrottare får fortsätta, eftersom det är deras jobb. Men det får inte var någon publik på matcher och tävlingar.

Folkhälsomyndigheten och regeringen säger att man ska tänka att regeln gäller för alla andra situationer också. Att bara vara högst åtta personer. Och helst ska man bara träffa de personer som man bor med, eller som man måste träffa i jobbet. Man ska göra allt man kan för att träffa så få personer som möjligt. Gå inte till gym, gå inte till köpcentrum och shoppa, ha inte middag med vänner hemma. Ställ in alla sådana planer, säger statsminister Stefan Löfven.

Man ska inte göra några aktiviteter som inte är nödvändiga, säger Folkhälsomyndighetens chef Johan Carlson. Nu krävs att alla medborgare gör sitt bästa för att minska smittan, säger han.

– För att trycka tillbaka smittspridningen krävs nu att vi alla medborgare tillsammans gör vårt bästa. Och avstår från alla aktiviteter som riskerar att förvärra smittspridningen, säger Johan Carlson.

Den nya regeln ska börja gälla tisdag den 24 november, och gälla i fyra veckor. Men det kan bli längre.