Coronapandemin

WHO: Munskydd fungerar

1:41 min

Världshälsoorganisationen WHO råder Sverige att börja rekommendera munskydd. Michael Ryan, verkställande direktör på WHO kommenterade Sveriges strategi om munskydd på en virtuell presskonferens under kvällen, och framhåller att WHO är tydliga i sina råd, för munskydd hjälper verkligen

"Vi rekommenderar alla länder med omfattande spridning av viruset att använda munskydd i de sammanhang där spridningsrisken är hög" så svarar Världshälsoorganisationen, som inte vill peka finger åt Sverige. Men slutsatsen är ändå tydlig, munskydd fungerar och bör användas, enligt WHO.

Ekot har jämfört Sveriges munskyddspolicy med 30 andra länder i Europa, med hjälp av statistik från EU:s smittskyddsmyndighet. Samtliga jämförda länder följer WHO:s riktlinje, utom Sverige. Sverige sticker ut som det enda landet i jämförelsen som inte rekommenderar munskydd.

Tyskland, Storbritannien och Frankrike kräver munskydd inomhus när man inte kan hålla social distans, som WHO råder. Italien, Spanien, Polen och Österrike går längre, och kräver att invånarna ska bära munskydd hela tiden när de rör sig utanför hemmet. Island, Finland och Estland har inget tvång, men de rekommenderar munskydden.

En av de allra mest ansedda forskartidskrifterna är tidningen Nature. Den har sammanfattat forskningsläget om munskydd i en artikel den 6 oktober. Enligt tidningen räddar munskydden liv, och ny forskning tyder på att man bli mindre sjuk av coronaviruset om man använt munskydd, enligt tidningen.

Statsepidemiolog Anders Tegnell svarade under förra veckans presskonferens, att munskydd inte är aktuellt för svenskarna i detta nu.

– Vi följer hela tiden upp den frågan, vi har den dialogen också med regionerna om dom ser några ställen där det skulle finnas en anledning å tro att det här skulle kunna göra skillnad. Hittills har vi inte fått några sådana signaler. Men vi följer det.