Coronapandemin

Otydligt om biograferna får ha öppet med de nya råden

1:43 min

Idag har regeringen presenterat ett förslag på nya restriktioner om att max åtta personer får samlas. Men det är oklart om biografer omfattas av detta.

– Först tolkade vi precis så, att det var åtta personer. Men det verkar vara lite oklart. Där vi står just nu så väljer vi att inte tolka det, utan vi väljer att invänta ett tydligt besked, säger Helena Eklund, commercial director på Filmstaden.

De nya restriktionerna om att max åtta personer får samlas gäller för allmänna sammankomster och offentliga tillställningar.

Eftersom biografer betraktas som en allmän sammankomst, gäller det även dem. Det säger pressekreterare hos Mikael Damberg.

Däremot sa statsepidemiolog Anders Tegnell, att det är okej att gå på bio.

– Det här gäller alla olika verksamheter som kräver tillstånd, men bion gör inte det. Det här är regeringens beslut när det gäller hur många som får samlas, det är inte vi som sätter ner foten överhuvudtaget, sa han i Studio Ett.

Men det är fortfarande oklart hur många personer får vistas i biosalongerna.

– Om vi fortsätter på 50-gränsen, det vill säga 50 personer per salong och visning, då fortsätter vi ha öppet. Men om det blir åtta personer, då är det en annan sak. Då stänger vi, säger Helena Eklund.