Kriminalvård

Maxgräns för häktningar dröjer

2:03 min

Det dröjer innan Sverige inför en maxgräns för hur länge en misstänkt vuxen brottsling kan sitta häktad. Nu står det klart att det omdebatterade förslaget kommer att röstas ned i riksdagen.

– Det finns ett behov av tidsgränser för vuxna. Det finns en majoritet för det, kan jag konstatera. Men underlaget behöver breddas och tydligare svara upp mot den diskussion som finns kring de här frågorna, säger Socialdemokraten Fredrik Lundh Sammeli, ordförande i justitieutskottet.

Så vad händer nu med den delen?

– Den kommer ju att avslås i utskottet.

Sverige har under lång tid fått kritik – bland annat från Europarådet och FN – för långa häktningstider.

Regeringen vill införa en tidsgräns och har föreslagit att misstänkta över 18 år som längst ska kunna vara häktade i sex månader, före det att åtal väcks. Tiden får förlängas om det finns "synnerliga skäl", enligt propositionen.

Efter hård kritik från flera håll om att tiden för att lösa och utreda brott skulle bli för kort så kom Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna överens om att höja maxgränsen till nio månader. Men Lagrådet tyckte att förslaget var dåligt underbyggt – och avstyrkte.

Nu har de fyra partierna bestämt sig för att rösta nej till den här delen av propositionen, vilket betyder att den saknar stöd.

– I grunden så behöver vi begränsa häktningstiderna i Sverige. De är alldeles för långa som de ser ut i dag. Men läget nu är ganska ansträngt, det sitter många gängkriminella och väntar på sina domstolsprocesser. Tajmingen för att göra det här är fel just nu, säger Centerpartiets rättspolitiske talesperson Johan Hedin som tycker att det är viktigt att lyssna på Lagrådet.

Det här betyder att regeringen får ta sig an frågan igen och komma med ett nytt förslag, konstaterar Liberalernas rättspolitiske talesperson.

– Ja, det kanske dröjer en tid, säger Liberalernas Johan Pehrson.

Regeringens förslag att unga som inte har fyllt 18 år maximalt kunna häktas i tre månader har däremot stöd i riksdagen.