Arbetsmarknad

Avtal för Hotell- och restaurangfacket klart

2:03 min

Visita har tecknat ett nytt kollektivavtal med Hotell- och restaurangfacket. Avtalet innebär att hotet om konflikt är borta och att kostnadsökning är i linje med övriga arbetsmarknaden.

Efter långa och tuffa förhandlingar har Visita och Hotell- och restaurangfacket (HRF) tecknat ett nytt kollektivavtal för besöksnäringen. Avtalet kom till efter att HRF varslat om strejk på ett antal restauranger, bland annat i Södertälje.

Det nya avtalet innebär bland annat att parterna följer det så kallade märket och den totala kostnadsökningen under avtalets längd blir därför 5,4 procent. Liksom det avtal som slutits mellan industrins parter gäller avtalen i 29 månader.

– Det har varit förhandlingarna ända till ikväll och det är mycket glädjande att vi nu lyckats avvärja konflikthotet samtidigt som överenskommelsen landar på kostnadsökningar på samma nivå som märket, säger Torbjörn Granevärn, förhandlingschef Visita i ett pressmeddelande.

Det nya avtalet ska göra det möjligt att premiera duktiga medarbetare och uppges skapa förutsättningar för ordning och reda på besöksnäringens arbetsmarknad.

– Besöksnäringen befinner sig i en oerhört tuff situation och för oss har det varit viktigt att skapa långsiktiga och stabila förutsättningar med bibehållen flexibilitet. Det gör vi med det här avtalet, säger Torbjörn Granevärn.

Ekot
ekot@sverigesradio.se