Arbetsmiljö

Flera partier vill se tryggare arbetsmiljö för poliser

1:55 min

Efter upprepade rapporter om hot och våld mot poliser i yttre tjänst, så krävs det ytterligare åtgärder för att arbetsmiljön ska bli säkrare. Det anser riksdagens justitieutskott, som vill att regeringen ska agera.

Förslaget kommer från Vänsterpartiet och har fått stort stöd över blockgränsen, något som är ovanligt. Linda Westerlund Snecker är Vänsterpartiets rättspolitiska talesperson:

- Polisen har ett ytterst påfrestande jobb och det är väldigt viktigt att de får det skydd som behövs, säger hon.

Alla partier i riksdagens justitieutskott - utom Socialdemokraterna och Miljöpartiet - uppmanar regeringen att ta fram ett faktaunderlag om polisers utsatthet för brott och sedan återkomma med förslag på hur arbetsmiljön för poliser i yttre tjänst kan bli säkrare. Det formella beslutet fattas i riksdagen i morgon.

En viktig fråga, enligt Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Adam Marttinen.

– Jag tycker att det är alldles uppenabrt att polisens utsatthet har blivit förvärrad. Inte minst med tanke på den grova organiserade brottsligheten, säger han.

Det hör till ovanligheterna att Sverigedemokraterna på det här sättet ställer sig bakom en motion från Vänsterpartiet, konstaterar Marttinen.

– Polisens utsatthet är en fråga där vi tror att vi kan göra mer från politiken och då har vi inga problem att rösta för det.

Att Moderaterna säger ja till en motion från Vänsterpartiet är ovanligt, men egentligen naturligt, säger Johan Forssell, rättspolitisk talesperson för Moderaterna.

– Det är alltifrån ett kränkande ordbruk till rena hot, det här är ett sluttande plan och vi måste markera att vi inte accepterar det här, säger han.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet tycker att polisens arbetsmiljö är en fråga som redan är uppmärksammad, och att det inte finns behov av ett så kallat tillkännagivande till regeringen.