Madonna i päls av Sabahattin Ali

När den unge Raif, på ett museum i 20-talets Berlin, ser självporträttet ”Madonna i päls” stannar hela hans värld upp, kvinnan han ser är allt han drömt om och han blir förälskad bortom all logik.

Uppläsning av Jonas Kruse

Berättelsen tar sin början i Ankara på 30-talet. Berättaren är namnlös och leder oss så småningom in till bokens huvudberättelse, den om den unge Raif efendi som reser till Berlin på 20-talet. Han har åkt dit för att lära sig allt om tvålbranschen, planen är att han skall ta över sin fars tvålfabrik hemma i Turkiet. Men Berlin på 20-talet sjuder av konst, musik, litteratur och teater - det är lätt att glömma tvålarna.

Madonna i päls är en bitterljuv kärlekshistoria med många lager. En bok som idag blivit lite av ett politiskt ställningstagande att läsa i Turkiet – inte så mycket för romanen i sig utan på grund av Sabahattin Ali. Han fängslades 2 gånger på grund av sina politiska åsikter och dödades 1948 när han försökte lämna Turkiet.

Jonas Kruse är skådespelare utbildad vid Teaterhögskolan i Stockholm. Arbetar med film, teater, ljudböcker och dubbning av film.

Översättning: Mats Andersson
Originaltitel: Kürk Mantolu Madonna
Utgivningsår: 1943
Ljudtekniker: Sven Nordström
Producent: Joseph Knevel